Strony

środa, 17 czerwca 2015

Jak samodzielnie zrobić ekologiczny puder cynamonowy plus recenzje przypraw


przyprawy OLMIX kupisz na KOCIOŁEK SMAKÓW

Przyprawy mają ładne opakowania, przejrzystą szatę graficzną w dodatku z zaznaczoną częścią tektury jaką możemy odciąć aby oznaczyć pojemnik, do którego przesypiemy przyprawę. Zazwyczaj przyprawy jest 30 gram - co starcza na długie stosowanie a zarazem mamy pewność, że zużyjemy ją zanim straci zapach oraz wartości.

PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKA

Jej zapach kojarzy mi się ze świętami:) Przyjemny, intensywny zapach który ma w sobie dużo ciepła. Mieszankę możemy dodać do pierniczków czy piernika, różnego rodzaju ciast i deserów. Odpowiednia do grzanego wina czy kompotów, podkreśli ich smak.



CYNAMON OLMIX

Drobno zmielony, aromatyczny. Sprowadzony z Indonezji. Idealny do zastosowania przy pieczeniu ciast, tortów czy przygotowaniu deserów. Również nadaje się jako dodatek do kawy - ja np. lubię latte z cynamonem. Można również użyć jako składnik marynaty do mięs czy przy przygotowaniu dań orientalnych.

W kosmetyce może być stosowany jako maseczka lub składnik pudru.



Potrzebujemy:
* Zasypki Alantan
* Cynamon zmielony w proszku
* Puder do twarzy aby dodać trochę koloru (może być najtańszy, albo jakieś resztki, nawet pokruszone)
* Rozświetlacz w proszku, pigmenty, bronzer - opcjonalnie, nie są konieczne

Za działanie cynamonu odpowiada zawarty w nim olejek cynamonowy. Olejek ten ma właściwości odkażające oraz dobry wpływ na gruczoły łojowe, dlatego puder będzie idealny dla osób z trądzikiem oraz innymi problemami skórnymi. Jego zaletą na pewno jest delikatny, cynamonowy zapach, który np. mi bardzo odpowiada. Już mam za sobą kilka użyć tego pudru i bardzo dobrze utrwala podkład oraz nie powoduje podrażnień.

Oprócz składników, należy przygotować pudełko z zakrętką oraz coś do mieszania (ja wybrałam szpatułkę z zestawu do pedicure).

 Następnie rozdrabniamy puder w kamieniu. Ja użyłam Miss Sporty So Clear, którego osobiście nie lubię. Wiecie o tym z mojej recenzji. Jakoś chciałam go pożytecznie zużyć;-)
Ponieważ kawałki pudru były zbyt duże, zgniotłam je na mniejsze części.
 Następnie wsypałam łyżeczkę zasypki Alantan. Zamieszałam ją z pudrem.
 W kolejnym kroku dodałam pół łyżeczki cynamonu.
 I bardzo dokładnie zamieszałam. Jeśli chcecie możecie w tym momencie dodać pokruszony rozświetlacz, trochę bronzera czy pigmentu. Moja rada: dodawajcie po trochu i sprawdzajcie, w którym momencie kolor będzie dla was odpowiedni.
 Taki oto puder, będzie idealny do utrwalenia makijażu. Najlepiej nakładać go pędzelkiem delikatnymi ruchami.


LASKA CYNAMONU

W opakowaniu znajdują się 3 laski cynamonu. Kora cynamonu długo zachowuje swój aromat, dlatego najlepiej ścierać ją przed użyciem i dodawać w kuchni. Ma niepowtarzalny zapach. Pięknie podkreśli smak pierników, ciast, szarlotki czy grzanego wina. Ma również walory estetyczne, pięknie będzie prezentować się np. w potpourii.


3 komentarze:

  1. tylko uwaga z tym cynamonem, bo może uczulać! :D ale ogólnie fajna sprawa i do tego całkiem naturalna ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja cynamon tylko do jedzenia;P

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z tym pudrem, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń