Strony
▼
środa, 17 czerwca 2015
Jak samodzielnie zrobić ekologiczny puder cynamonowy plus recenzje przypraw
przyprawy OLMIX kupisz na KOCIOŁEK SMAKÓW
Przyprawy mają ładne opakowania, przejrzystą szatę graficzną w dodatku z zaznaczoną częścią tektury jaką możemy odciąć aby oznaczyć pojemnik, do którego przesypiemy przyprawę. Zazwyczaj przyprawy jest 30 gram - co starcza na długie stosowanie a zarazem mamy pewność, że zużyjemy ją zanim straci zapach oraz wartości.
PRZYPRAWA KORZENNA DO PIERNIKA
Jej zapach kojarzy mi się ze świętami:) Przyjemny, intensywny zapach który ma w sobie dużo ciepła. Mieszankę możemy dodać do pierniczków czy piernika, różnego rodzaju ciast i deserów. Odpowiednia do grzanego wina czy kompotów, podkreśli ich smak.
CYNAMON OLMIX
Drobno zmielony, aromatyczny. Sprowadzony z Indonezji. Idealny do zastosowania przy pieczeniu ciast, tortów czy przygotowaniu deserów. Również nadaje się jako dodatek do kawy - ja np. lubię latte z cynamonem. Można również użyć jako składnik marynaty do mięs czy przy przygotowaniu dań orientalnych.
W kosmetyce może być stosowany jako maseczka lub składnik pudru.
Potrzebujemy:
* Zasypki Alantan
* Cynamon zmielony w proszku
* Puder do twarzy aby dodać trochę koloru (może być najtańszy, albo jakieś resztki, nawet pokruszone)
* Rozświetlacz w proszku, pigmenty, bronzer - opcjonalnie, nie są konieczne
Za działanie cynamonu odpowiada zawarty w nim olejek cynamonowy. Olejek ten ma właściwości odkażające oraz dobry wpływ na gruczoły łojowe, dlatego puder będzie idealny dla osób z trądzikiem oraz innymi problemami skórnymi. Jego zaletą na pewno jest delikatny, cynamonowy zapach, który np. mi bardzo odpowiada. Już mam za sobą kilka użyć tego pudru i bardzo dobrze utrwala podkład oraz nie powoduje podrażnień.
Oprócz składników, należy przygotować pudełko z zakrętką oraz coś do mieszania (ja wybrałam szpatułkę z zestawu do pedicure).
Następnie rozdrabniamy puder w kamieniu. Ja użyłam Miss Sporty So Clear, którego osobiście nie lubię. Wiecie o tym z mojej recenzji. Jakoś chciałam go pożytecznie zużyć;-)
Ponieważ kawałki pudru były zbyt duże, zgniotłam je na mniejsze części.
Następnie wsypałam łyżeczkę zasypki Alantan. Zamieszałam ją z pudrem.
W kolejnym kroku dodałam pół łyżeczki cynamonu.
I bardzo dokładnie zamieszałam. Jeśli chcecie możecie w tym momencie dodać pokruszony rozświetlacz, trochę bronzera czy pigmentu. Moja rada: dodawajcie po trochu i sprawdzajcie, w którym momencie kolor będzie dla was odpowiedni.
Taki oto puder, będzie idealny do utrwalenia makijażu. Najlepiej nakładać go pędzelkiem delikatnymi ruchami.
LASKA CYNAMONU
W opakowaniu znajdują się 3 laski cynamonu. Kora cynamonu długo zachowuje swój aromat, dlatego najlepiej ścierać ją przed użyciem i dodawać w kuchni. Ma niepowtarzalny zapach. Pięknie podkreśli smak pierników, ciast, szarlotki czy grzanego wina. Ma również walory estetyczne, pięknie będzie prezentować się np. w potpourii.
tylko uwaga z tym cynamonem, bo może uczulać! :D ale ogólnie fajna sprawa i do tego całkiem naturalna ;)
OdpowiedzUsuńja cynamon tylko do jedzenia;P
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym pudrem, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń