Strony

sobota, 4 lipca 2015

przyprawy - kociołek smaków, maseczka na trądzik i przebarwienia

zapraszam na stronę KOCIOŁEK SMAKÓW 



Sól cebulowa

Sól ma żółty kolor i aromat cebuli. Idealne do mięs, drobiu czy ryb tuż przed przyrządzeniem. Nie należy jednak przesadzać z jej ilością. Nadaje się również do kanapek.

Sól czosnkowa

Sól czosnkowa jest przyprawą bardzo mocną oraz intensywną, nadaje się szczególnie do potraw z girlla – należy stosować tylko odrobinę przyprawy.


Czosnek granulowany

Czosnek w proszku to przyprawa, którą należy stosować w bardzo niewielkich ilościach, ponieważ nadmiar może zepsuć smak potrawy, a niewielka ilość wręcz przeciwnie – ładnie podkreśla smak zwłaszcza dań mięsnych. Stosowany w kuchni orientalnej oraz Tatarskiej.

Przyprawa do sosu tzatziki

Na jego bazie można stworzyć grecką potrawę z ogórków ze sosem tzatziki



Rozmaryn

Rozmaryn idealnie komponuje się z wszelkimi rodzajami mięs: drobiem, jagnięciną, wieprzowiną, wołowiną, cielęciną oraz dziczyzną. Idealny do zup, marynat oraz sosów do mięsa, którym nadaje delikatny aromat.

Gorczyca

Podstawowy składnik musztard, oraz dodatek do marynat warzywnych, pikli oraz kieszonych ogórków. Zawsze przydatna przy domowych przetworach, ponieważ ma zdolności konserwujące.

Kurkuma

Zastosowanie kurkumy jest szerokie na Wschodzie i Bliskim Wschodzie jako przyprawa i barwnik. Dodawana do potraw w kuchni orientalnej oraz indyjskiej. Jest składnikiem mieszanki curry. Ma właściwości odkażające oraz bakteriobójcze. Stosowana jako naturalna maseczka.

Jak zrobić maseczkę? (idealna na trądzik oraz do rozjaśnienia cery)

 2 łyżeczki sypkiej kurkumy
Pół łyżeczki wody różanej albo mleka (przy suchej skórze)
Kurkumę należy zmieszać z wodą różaną albo mlekiem na dosyć rzadką papkę. Nałożyć na twarz na 10 minut po czym umyć ją ciepłą wodą. Taka maseczka oczyszcza oraz delikatnie rozjaśnia skórę.

 Koperek suszony

Przyprawa idealna do zup, ziemniaków oraz purre ziemniaczanego. Pięknie ożywi sosy oraz potrawy mięsne. Idealna na zimę oraz zawsze gdy nie mamy w domu zielonego, świeżego koperku.



2 komentarze:

  1. Zaciekawiła mnie ta maseczka z kurkumy, chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sama lubię dodawać kurkumę do maseczek ;)

    OdpowiedzUsuń