Strony

niedziela, 5 lipca 2015

przyprawy - KOCIOŁEK SMAKÓW.PL


Peklosól

Służy do peklowania domowych wyrobów masarskich np. wędlin czy kiełbasy, najczęściej mięsa wieprzowego albo dziczyzny.

Vigo – przyprawa warzywna do potraw

 Przyprawa sypka w kolorze żółtym wraz z dodatkiem suszonych jarzyn – tradycyjna przyprawa stosowana w polskich domach jako dodatek do zup, sosów oraz mięs. Ja stosuję zawsze niewielką ilość, ponieważ przyprawa ta zawiera sporo soli. Plus za brak konserwantów oraz glutaminianu sodu.



Gałka muszkatułowa

Przyprawa stosowana do przyprawiania mięs, tworzenia marynat, a także pierników, deserów oraz win. Dodaje potrawom niebanalnego aromatu i wyrazistego smaku. Gałka muszkatułowa ma także działanie lecznicze – korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego.

Kolendra i Kolendra mielona

Jest to przyprawa pochodząca z Bliskiego Wschodu, stosowana od tysiącleci. Jest przyprawą charakterystyczną dla kuchni arabskiej, więc możemy użyć jej gotując orientalne dania np. curry. Nadaje się do przyprawiania wszelkiego rodzaju mięs. Kolendra w ziarnach zachowuje swój smak i aromat bardzo długo, a mieloną musimy trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Jałowiec

Przyprawa najlepiej komponuje się z mięsem – zwłaszcza z dziczyzną oraz mięsem kaczki. Jałowiec możemy włożyć do mięsa – uprzednio robiąc w nim małe dziurki, lub dodać do sosu czy marynaty. Jałowiec doskonale komponuje się z innymi ziołami stosowanymi w przyprawianiu mięs.

Kminek mielony

Stosowany od wieków, pochodzący z cywilizacji Rzymskiej. Kminek poprawia apetyt oraz korzystnie wpływa na trawienie. Dodawany jest do wielu rodzajów mięs pieczonych, dań z kapusty oraz ziemniaków, często stosowany w chlebie oraz marynatach z warzyw.

 zapraszam na stronę KOCIOŁEK SMAKÓW

1 komentarz: