Peklosól
Służy do peklowania domowych wyrobów masarskich np. wędlin
czy kiełbasy, najczęściej mięsa wieprzowego albo dziczyzny.
Vigo – przyprawa warzywna do potraw
Gałka muszkatułowa
Przyprawa stosowana do przyprawiania mięs, tworzenia
marynat, a także pierników, deserów oraz win. Dodaje potrawom niebanalnego
aromatu i wyrazistego smaku. Gałka muszkatułowa ma także działanie lecznicze –
korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego.
Kolendra i Kolendra mielona
Jest to przyprawa pochodząca z Bliskiego Wschodu, stosowana
od tysiącleci. Jest przyprawą charakterystyczną dla kuchni arabskiej, więc
możemy użyć jej gotując orientalne dania np. curry. Nadaje się do przyprawiania
wszelkiego rodzaju mięs. Kolendra w ziarnach zachowuje swój smak i aromat
bardzo długo, a mieloną musimy trzymać w szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Jałowiec
Przyprawa najlepiej komponuje się z mięsem – zwłaszcza z
dziczyzną oraz mięsem kaczki. Jałowiec możemy włożyć do mięsa – uprzednio
robiąc w nim małe dziurki, lub dodać do sosu czy marynaty. Jałowiec doskonale
komponuje się z innymi ziołami stosowanymi w przyprawianiu mięs.
Kminek mielony
Stosowany od wieków, pochodzący z cywilizacji Rzymskiej.
Kminek poprawia apetyt oraz korzystnie wpływa na trawienie. Dodawany jest do
wielu rodzajów mięs pieczonych, dań z kapusty oraz ziemniaków, często stosowany
w chlebie oraz marynatach z warzyw.
zapraszam na stronę KOCIOŁEK SMAKÓW
Uwielbiam przyprawy
OdpowiedzUsuńhttp://fashionbyalexandra1999.blogspot.com/