Obserwatorzy

KOMENTARZE

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze. Zależy mi jednak, aby to była w pełni szczera opinia, a nie krótkie hasło "super blog", "fajna notka". Zostawcie adres swojego bloga, chętnie zajrzę. Będzie mi miło jak zaobserwujecie, ja również wtedy to zrobię. Tylko dajcie znać.
Jeśli masz pytanie albo oczekujesz porady zostaw komentarz - na pewno na niego odpowiem.

niedziela, 21 czerwca 2015

Recenzja przypraw KOCIOŁEK-SMAKÓW.PL



Olmix – cebulka złocista smażona



Produkt ma bardzo ładną, przyjazną i czytelną szatę graficzną. Smażona złocista cebula to nic innego jak cebulka prażona – produkt ten jest bardzo popularny jako dodatek smakowy do dań typu fast food tzn. zapiekanki, hot dogi czy wszelkiego typu bugery. 

Ja natomiast stosuję smażoną cebulkę jako dodatek do marynat mięsnych – na 500 g mięsa dodaję do marynaty łyżkę stołową smażonej cebulki – wspaniale podkreśla smak i dodaje aromatu



Ziele angielskie

Przyprawa ta bardzo często jest składnikiem marynat, marynowanych ogórków czy ryb, a także dodatkiem do zup. Zazwyczaj gdy widzimy ją na swoim talerzu, odpychamy ziarenka ziela angielskiego na bok, a to jest błąd – należy je zjeść, ponieważ olejek zawarty w nasionach ziela angielskiego ma działanie odkażające oraz bakteriobójcze.

Pieprz zielony

Pieprz zielony zbierany jest przed chwilą, w której ziarna całkowicie dojrzeją. Nie jest suszony na słońcu, ale w niskich temperaturach – aby zachować kolor i intensywny smak przyprawy. Zielony pieprz jest składnikiem kultowej francuskiej potrawy – steku au poivre (stek w pieprzu). Ziarna idealnie sprawdzą się do udekorowania mięs oraz jako składnik aromatycznych sosów.

Pieprz biały

Zbierane owoce moczy się w wodzie a następnie usuwa zewnętrzną skorupę, a następnie suszy ziarna do momentu uzyskania białego koloru. Pieprz biały jest bardziej subtelny w smaku, będzie idealnym dodatkiem do sosów, ryb, mięs oraz marynat. Ciekawie sprawdza się w pomieszaniu z pozostałymi rodzajami pieprzu.

Pieprz czarny ziarnisty

Najmocniejszy w smaku pieprz, ziarna mają około pół cm średnicy i są ciemne oraz pomarszczone. Pieprz ziarnisty jest bardziej aromatyczny od mielonego. Nadaje się do przyprawiania zup, sosów, mięs oraz jako składnik marynat czy marynowanych grzybów, a także pikli, ogórków.


zapraszam na stronę KOCIOŁEK SMAKÓW

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...