Papryka chilli mielona
Najostrzejsza przyprawa stosowana w kuchni. Odgrywa bardzo
ważną rolę w kuchni meksykańskiej czy orientalnej – bardzo często wzbogaca
dania tajlandzkie czy indonezyjskie.
Oczyszcza organizm z toksyn oraz
przyspiesza przemianę materii – dlatego ostre przyprawy zalecane są osobom
dbającym o linię. Przyprawia się nią mięsa oraz ryby, curry, produkuje się z
niej bardzo ostre sosy: chilli oraz tabasco.
Papryka słodka
Tradycyjna przyprawa o wszechstronnym użyciu – ma delikatny
i subtelny smak. Nadaje potrawom ładnego koloru oraz podkreśla ich smak. Moja
ulubiona przyprawa z której tworzę marynaty do mięs – wystarczy tylko oliwa z
oliwek. Papryka słodka to idealny sposób na przyprawienie mięs, ryb, drobiu
oraz sosów.
Papryka chilli strąk
Bardzo estetycznie wyglądająca, idealna do zup i sosów oraz
mięs – szczególnie do dekoracji dań
Papryka ostra
Niezastąpiona w potrawach
kuchnii meksykańskiej. Bardzo wydajna przyprawa, gdyż należy dawać jej
niewiele.
zapraszam na stronę KOCIOŁEK SMAKÓW
Bardzo polubiłam przyprawy z Kociołka Smaków, a papryki często używam do różnych potraw :)
OdpowiedzUsuń