Olmix – cebulka złocista smażona
Produkt ma bardzo ładną, przyjazną i
czytelną szatę graficzną. Smażona złocista cebula to nic innego jak cebulka
prażona – produkt ten jest bardzo popularny jako dodatek smakowy do dań typu
fast food tzn. zapiekanki, hot dogi czy wszelkiego typu bugery.
Ja natomiast
stosuję smażoną cebulkę jako dodatek do marynat mięsnych – na 500 g mięsa
dodaję do marynaty łyżkę stołową smażonej cebulki – wspaniale podkreśla smak i
dodaje aromatu
Ziele angielskie
Przyprawa ta bardzo często jest składnikiem marynat,
marynowanych ogórków czy ryb, a także dodatkiem do zup. Zazwyczaj gdy widzimy
ją na swoim talerzu, odpychamy ziarenka ziela angielskiego na bok, a to jest
błąd – należy je zjeść, ponieważ olejek zawarty w nasionach ziela angielskiego
ma działanie odkażające oraz bakteriobójcze.
Pieprz zielony
Pieprz zielony zbierany jest przed chwilą, w której ziarna
całkowicie dojrzeją. Nie jest suszony na słońcu, ale w niskich temperaturach –
aby zachować kolor i intensywny smak przyprawy. Zielony pieprz jest składnikiem
kultowej francuskiej potrawy – steku au poivre (stek w pieprzu). Ziarna
idealnie sprawdzą się do udekorowania mięs oraz jako składnik aromatycznych
sosów.
Pieprz biały
Zbierane owoce moczy się w wodzie a następnie usuwa
zewnętrzną skorupę, a następnie suszy ziarna do momentu uzyskania białego
koloru. Pieprz biały jest bardziej subtelny w smaku, będzie idealnym dodatkiem
do sosów, ryb, mięs oraz marynat. Ciekawie sprawdza się w pomieszaniu z
pozostałymi rodzajami pieprzu.
Pieprz czarny ziarnisty
Najmocniejszy w smaku pieprz, ziarna mają około pół cm
średnicy i są ciemne oraz pomarszczone. Pieprz ziarnisty jest bardziej
aromatyczny od mielonego. Nadaje się do przyprawiania zup, sosów, mięs oraz
jako składnik marynat czy marynowanych grzybów, a także pikli, ogórków.
zapraszam na stronę KOCIOŁEK SMAKÓW
Mam tą cebulkę i sie nią zajadam :)
OdpowiedzUsuń