zapraszam na stronę KOCIOŁEK SMAKÓW
Estragon
Przyprawa często stosowana w zupach, gulaszach i sosach –
należy dodać ją w ostatnich minutach gotowania, aby uzyskać idealny aromat oraz
zapach potraw. Estragon doskonale komponuje się ze smakiem ryb, skorupiaków,
indyka, dziczyzny czy wołowiny. Będzie idealny jako składnik potraw
Bazylia
Jest podstawowym składnikiem pesto, ważnego dla kuchni
włoskiej. Nadaje się również do innych dań kuchni włoskiej np. pizzy albo
udekorowania caprese z mozzarellą. Dobrze komponuje się z pomidorami oraz
daniami które je zawierają. Idealnie przyprawia zupy.
Tymianek
Tymianek jest powszechnie stosowany w kuchni francuskiej do
sałatek oraz dań mięsnych, ponieważ dealnie komponuje się z cielęciną,
jagnięciną oraz drobiem. Ma także zastosowanie do przyprwiania wielu warzyw i
sosów.
Zioła prowansalskie
Typowe dla kuchni francuskiej zioła, stosowane szczególnie w
Prowansji, regionie Francji. Jest to mieszanka kilku ziół: rozmarynu, szałwii,
bazyli, tymianku oraz majeranku. Zioła prowansalskie nadają się do zup, mięs
pieczonych, jako składnik twarogów i past do pieczywa oraz sałatek. Ja
osobiście lubię dodawać te zioła do jajecznicy.
Czosnek niedźwiedzi
Bardziej subtelny od smaku
zwykłego czosnku. Czosneczek niedźwiedzi ma właściwości bakteriobójcze oraz
wzmacnia odporność. Suszony czosnek niedźwiedzi możemy dodać do pieczonych czy
marynowanych mięs oraz domowych twarożków i past do smarowania pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz