Obserwatorzy

KOMENTARZE

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze. Zależy mi jednak, aby to była w pełni szczera opinia, a nie krótkie hasło "super blog", "fajna notka". Zostawcie adres swojego bloga, chętnie zajrzę. Będzie mi miło jak zaobserwujecie, ja również wtedy to zrobię. Tylko dajcie znać.
Jeśli masz pytanie albo oczekujesz porady zostaw komentarz - na pewno na niego odpowiem.

poniedziałek, 29 czerwca 2015

przyprawy - zioła sypkie - KOCIOŁEK SMAKÓW.PL



 zapraszam na stronę KOCIOŁEK SMAKÓW 



Estragon

Przyprawa często stosowana w zupach, gulaszach i sosach – należy dodać ją w ostatnich minutach gotowania, aby uzyskać idealny aromat oraz zapach potraw. Estragon doskonale komponuje się ze smakiem ryb, skorupiaków, indyka, dziczyzny czy wołowiny. Będzie idealny jako składnik potraw

Bazylia

Jest podstawowym składnikiem pesto, ważnego dla kuchni włoskiej. Nadaje się również do innych dań kuchni włoskiej np. pizzy albo udekorowania caprese z mozzarellą. Dobrze komponuje się z pomidorami oraz daniami które je zawierają. Idealnie przyprawia zupy.

Tymianek

Tymianek jest powszechnie stosowany w kuchni francuskiej do sałatek oraz dań mięsnych, ponieważ dealnie komponuje się z cielęciną, jagnięciną oraz drobiem. Ma także zastosowanie do przyprwiania wielu warzyw i sosów.

Zioła prowansalskie
 
Typowe dla kuchni francuskiej zioła, stosowane szczególnie w Prowansji, regionie Francji. Jest to mieszanka kilku ziół: rozmarynu, szałwii, bazyli, tymianku oraz majeranku. Zioła prowansalskie nadają się do zup, mięs pieczonych, jako składnik twarogów i past do pieczywa oraz sałatek. Ja osobiście lubię dodawać te zioła do jajecznicy.

Czosnek niedźwiedzi

Bardziej subtelny od smaku zwykłego czosnku. Czosneczek niedźwiedzi ma właściwości bakteriobójcze oraz wzmacnia odporność. Suszony czosnek niedźwiedzi możemy dodać do pieczonych czy marynowanych mięs oraz domowych twarożków i past do smarowania pieczywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...