Obserwatorzy

KOMENTARZE

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze. Zależy mi jednak, aby to była w pełni szczera opinia, a nie krótkie hasło "super blog", "fajna notka". Zostawcie adres swojego bloga, chętnie zajrzę. Będzie mi miło jak zaobserwujecie, ja również wtedy to zrobię. Tylko dajcie znać.
Jeśli masz pytanie albo oczekujesz porady zostaw komentarz - na pewno na niego odpowiem.

środa, 18 marca 2015

O oleju kokosowym słów kilka...



Witajcie! Dzisiejszy odcinek postanowiłam poświęcić na rozważania o jednym z najbardziej popularnych w kosmetyce olejków – oleju kokosowym. 

Jak powstaje?
Przez tłoczenie twardego miąższu orzechów palmy kokosowej tzw. Kopry. Jest bogaty w wiele cennych właściwości, nadaje się dla wegetarian i wegan. Znajdziemy w nim nasycone kwasy tłuszczowe (m.in. kwas laurynowy, palmitynowy, kaprylowy), jak i nasycone (m.in. kwas oleinowy, linolenowy). Zawiera witaminę B2, B6, E i C, kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk. 

Jakie ma działanie?
- wzmacinia odporność
- wspomaga prace układu pokarmowego i żołądka
- zwalcza wolne rodniki
- obniża ryzyko cukrzycy
- ma działanie przeciwwirusowe
- działa antybakteryjnie
- wzmacnia przemianę materii
- obniża ryzyko chorób serca
- reguluje poziom choresterolu
- chroni skórę przed starzeniem
- chroni skórę przed działaniem słońca
- wygładza zmarszczki
- odżywia skórę
- nawliża skórę

Zastosowanie:
W kosmetyce – jako krem, peeling, do olejowania włosów, jako środek na opalanie
W kuchni
 
- można stosować go jako zmiennik masła i smarować nim pieczywo, przydatne dla wegan oraz osób dbających o linię
- wzbogaca smak koktajli
- nadaje się do smażenia zamiast zwykłego oleju oraz do pieczenia w piekarniku
- można dodawać go do napojów kawowych w celu poprawienia smaku
- po zmieszaniu z solą można otrzymać peeling, można również użyć zmielonej kawy
- na ciepło jako olejek do masażu
- jako błyszczyk do ust
- jako półprodukt w naturalnych kosmetykach
- jako krem i balsam
- na rozstępy
- łagodzi otarcia skóry oraz zranienia
- do kąpieli
- do olejowania włosów ale uwaga np. zazwyczaj nie sprawdza się u osób z włosami wysokoporowatymi, ponieważ olej kokosowy nie lubi się z takim typem włosów. Włosy olejujemy od nasady aż po końce, mocno wmasowując olej. Należy go trzymać na włosach minimalnie 3 godziny przed spłukaniem, aby olej dał radę zadziałać na naszych włosach
- można również wzbogacić nim skład maseczek
Bardzo fajnym pomysłem na wykorzystanie właściwości oleju kokosowego, jest jego użycie do przygotowania własnych kosmetyków. Olej kokosowy jest idealną bazą maseczek, kremów czy nawet błyszczyków i szminek. W temperaturze pokojowej ma kolor biały i konsystencję wazeliny/lekkiego kremu, a po rozgrzaniu w dłoniach, kąpieli wodnej – robi się płynny i lekko w żółtym kolorze. Dobrze łączy się z innymi składnikami kosmetycznymi oraz pigmentami, przez co z łatwością wykonamy z jego pomocą naturalne i darmowe kosmetyki. Ja w ten sposób próbowałam produkcji błyszczyków.
Na początku zapalamy tealighta lub małą świeczkę i wkładamy do kominka zapachowego z półką na woski/olejki, najczęściej ma kształt misy z wgłębieniem.
Olej kokosowy wydobywamy z pudełka za pomocą łyżeczki i kładziemy na półce podgrzewacza, gdy już będzie lekko podgrzana
Kiedy olej całkowicie się roztopi, dodajemy pigmenty zakupione w sklepie z półproduktami naturalnymi lub też własne – np. z pokruszonych cieni
Mieszamy zawartość misy aż konsystencja będzie jednorodna i odpowiedniego koloru
Przelewamy łyżeczką do małych pudełeczek i czekamy do zastygnięcia. Tak nasze błyszczyki są gotowe.

Ciekawostki

W dawnych czasach używano kokosów do leczenia ran, dzięki jego wszechstronnemu działaniu
Zmieszany z olejkiem anyżowym dobrze zwalcza wszy głowowe
Jest alternatywą dla leków przeciwzapalnych – ponieważ według badań naukowych uśmierza ból

 


Zapraszam do sklepu IPERFUMY po Olej kokosowy:)

4 komentarze:

  1. uwielbiam go - szczególnie na włoski <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś będę musiała go wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym wypróbowała ;))
    http://xblueberrysfashionx.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...